KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Europoslanci vyzvali Komisi k přípravě záchranného ekonomického balíčku

Europoslanci vyzvali Komisi k přípravě záchranného ekonomického balíčku

Přidáno 12. 3. 2020

Brusel – Nucené karantény a další omezení v práci kvůli epidemii COVID-19 budou mít dalekosáhlé dopady na evropskou ekonomiku a mohou vést k hospodářské krizi větší, než kterou svět zažil okolo roku 2008. Europoslanci proto vyzývají předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby představila stabilizační mechanismus a začala se co nejrychleji zabývat tématem podpory podnikatelů a pracovního trhu. Výzvu z pozice místopředsedy výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) inicioval europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Téma dopadů opatření proti šíření COVID-19 nesmíme podcenit a už teď bychom měli začít dělat vše proto, abychom se vyhnuli hluboké ekonomické krizi. Na místě je proto zvážit implementaci adekvátních opatření na ochranu ekonomických zájmů občanů Unie,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je iniciátorem dopisu europoslanců Leyenové. Výzva už má potřebnou podporu napříč jednotlivými frakcemi.

Na tato rizika upozorňoval už v úterý 10. března na tiskové konferenci předseda lidovců Marian Jurečka, který konstatoval, že je velmi důležité, aby se opatření vůči koronaviru řešila nejen na národní úrovni, ale také na úrovni Evropské unie a celé eurozóny. „Musíme společně udělat taková opatření, která budou minimalizovat všechna potenciální rizika, aby tyto kroky v jednotlivých státech EU nevyústily v rozsáhlou ekonomickou krizi,“ řekl Jurečka.

Zároveň bylo na středečním zasedání Výboru pro evropské záležitosti přijato usnesení týkající se koordinace situace ohledně koronaviru v rámci EU. „Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyzývá vládu ČR k maximální možné koordinaci opatření proti šíření koronaviru v rámci Evropské unie a k podpoře opatření, která mají za cíl minimalizovat ekonomické škody způsobené koronavirem v členských státech Evropské unie,“ odcitoval usnesení výboru jeho předseda Ondřej Benešík.

Zdravotnictví není v kompetenci EU, v tomto mají hlavní slovo jednotlivé státy. EU ale může podpořit podnikání a zaměstnanost. „Už příslib, že EU pomůže, podpoří za současné situace mnoho předně malých a středních podnikatelů, kteří se obávají budoucích dopadů nucených karantén i přímo nemocnosti zaměstnanců,“ doplňuje Zdechovský, který má kromě výboru pro zaměstnanost zkušenost i s působením v rozpočtových výborech a je připraven pomoci s konkrétními návrhy.