KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci si připomněli dvě důležité historické události: 70 let od umučení kněze Josefa Toufara a úno

Lidovci si připomněli dvě důležité historické události: 70 let od umučení kněze Josefa Toufara a únor 1948, kdy se k moci dostali komunisté a skončila svoboda

Přidáno 25. 2. 2020

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se dopoledne zúčastnil pietního aktu v Nerudově ulici, kde se před 72 lety střetli studenti s lidovými milicemi kvůli převzetí moci v zemi komunisty. Byl to jeden z výrazných symbolů odporu části české veřejnosti vůči plíživému nástupu komunismu.  V ten den došlo ke zlomovým událostem, kdy prezident Beneš akceptoval návrhy od Klementa Gottwalda," řekl k historické události Jurečka, který připomněl i úmrtí kněze Josefa Toufara, jenž zemřel na následky krutého umučení vyšetřovatelů Státní bezpečnosti a vězeňské služby. Na tyto události nesmíme zapomínat," dodal.

Poslanci KDU-ČSL se také razantně ohradili proti článku komunisty Stanislava Grospiče, který napsal, že v únoru 1948 šlo o puč pravice. Grospič také uvedl před půl rokem, že oběti okupace v roce 1968 byly z dopravních nehod. Je nehorázné, co si soudruh Grospič (poslanec!) dovolí tvrdit. Ne, komunisti se nezměnili, lži a lži! O akčních výborech KSČ, o čistkách, o mrtvých mlčí. Jedním z prvních byl bolševiky umučený lidovecký poslanec R. Sochorec," napsal na svůj Twitter bývalý předseda lidovců Marek Výborný.

Ten pán se všem vysmívá, podobně jako před tím soudružka Semelová. Aby ne, 30 let po listopadu 1989 a zase mluví do vlády..." komentoval na své sociální síti poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola.