KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci jsou proti tomu, aby Írán získal technologie pro výrobu jaderné zbraně. Navrhnou proto Sněmo

Lidovci jsou proti tomu, aby Írán získal technologie pro výrobu jaderné zbraně. Navrhnou proto Sněmovně usnesení

Přidáno 21. 1. 2020

KDU-ČSL navrhuje dolní komoře přijmout usnesení, ve kterém by Poslanecká sněmovna vyzvala vládu k aktivnímu postupu proti snaze Íránu získat technologie na případné vytvoření jaderné zbraně. Lidovci podporují novelu zákona o pozemních komunikacích, jež  umožňuje obcím a městům vypořádat se s odstavenými vraky. KDU-ČSL také prosazuje zavedení odměny u obecních strážníků, kteří odsloužili minimálně 20 let.

KDU-ČSL navrhuje Poslanecké sněmovně, vzhledem k nestabilní bezpečnostní situaci na Blízkém východě a ke snahám Íránu o získání jaderných zbrání, vyzvat vládu k aktivnímu postupu na mezinárodním poli. Podle lidovců by vláda měla aktivní politikou bránit Íránu k získání technologií, které jsou potřebné k vývoji jaderných zbraní. „Chceme, aby vláda byla aktivní na mezinárodním poli a tímto způsobem přispěla ke zklidnění situace ve světě," zdůraznil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Situaci ohledně resortu dopravy považuje KDU-ČSL za jednoznačné manažerské selhání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Za toto selhání je nepochybně odpovědný premiér Andrej Babiš, který není schopen zajistit standardní fungovaní ministerstva dopravy. „Jsme přesvědčeni o tom, že není vhodným řešením pověřit řízením dopravy Karla Havlíčka, který je vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu," uvedl na tiskové konferenci šéf lidovců Marek Výborný. Karel Havlíček v současnosti zastává funkci místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu. „Resort ministerstva dopravy je velmi komplikovaný a nestabilní. Zasloužil by si zkušeného ministra na plný úvazek," dodal Výborný.

KDU-ČSL prosazuje vzhledem k náročnosti práce městských strážníků zavedení odměn po odchodu ze služby. „Chceme podpořit obecní strážníky a odměnit je za jejich práci,“ řekl Bartošek.Pozměňovací návrh přiznává odcházejícím strážníkům odměnu ve výši až šestinásobku měsíčního hrubého platu v závislosti na délce služby. „Jsme přesvědčení, že obecní strážnici si to zaslouží a mělo by to být poděkování za jejich službu městu,“ dodal Bartošek.