KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu, říkají lidovci!

Přidáno 25. 3. 2020

„S ohledem na to, že se objevují vážné informace od právníků, že velký počet firem či OSVČ v nejvíce postižených sektorech nebude s největší pravděpodobností moct žádat žádnou náhradu škody za vládou uzavřené provozy, jsem připraven žádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že tato situace existenčně ohrožuje statisíce lidí v ČR.

Není možné, aby na současnou situaci doplatili živnostníci a podnikatelé. Jednalo by se až o milion živnostníků, kteří se nemusí v krajním případě domoci žádného odškodnění. O pomoc se na nás mimo jiné obrátila i Unie podnikatelských a živnostenských spolků s prosbou, že je zapotřebí těmto lidem prioritně pomoci. „Vláda totiž v tichosti převedla režim nouzového stavu z krizového zákona pod zákon o ochraně veřejného zdraví,“ upozornil Jurečka. Podle právníků to v praxi to znamená, že právě postupem podle krizového zákona uvalila vláda na stát povinnost nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s krizovými opatřeními podle § 36 krizového zákona.
„Přechod pod zákon o ochraně veřejného zdraví by podle právníků znamenal, že by se až milion lidí od této chvíle nemusel posléze dočkat žádného odškodnění. Zítra na jednání s premiérem budu chtít po vládě vysvětlení a návrh řešení, pokud vláda bude chtít hodit firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů přes palubu, budu iniciovat svolání mimořádného jednání Sněmovny,“ vysvětluje Marian Jurečka.