KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Sjezd KDU-ČSL 2020 Psaný online přenos Sledujte psaný online přenos z mimořádného sjezdu KDU-ČSL

Sledujte psaný online přenos z mimořádného sjezdu KDU-ČSL

Přidáno 25. 1. 2020
Online

Sledujete mimořádný sjezd KDU-ČSL, na kterém delegáti zvolí nového předsedu a nejužší vedení lidovců.

16:00 - Po hlasování o usneseních si vzal závěrečné slovo nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ve své řeči poděkoval všem, kteří se zapojili do příprav mimořádného sjezdu. "Já si dlouho nepamatuju, že by ke konci byl tak moc zaplněný sál na sjezdu jako dnes. Díky!" řekl nový šéf lidovců. Následuje ještě tisková konference nového předsednictva.

15:45 - Prvním zvoleným místopředsedou se stal Jan Bartošek s 275 hlasy, dále Petr Hladík s 241 hlasy, Tomáš Zdechovský s 238 hlasy, Ondřej Benešík s 212 hlasy. Bohuslav Niemiec skončil pátý s 199 hlasy, bohužel se však předsednictva nedostal.

15:38 - Stále se čeká na sečtení volebních hlasů ve volbě místopředsedů. Kromě Ondřeje Benešíka vystoupil na podiu i Pavel Bělobrádek, který zavtipkoval, že by vystoupil ze strany za podmíny, že by kandidoval na prezidenta, neboť jinak nemá kandidát vyslaný stranou na post hlavy státu šanci. Sálem zazněl smích. Po něm se mikrofonu ujal Marian Jurečka. Ten vyzvidhl práci komunálních politiků. Zároveň chce, aby nové předsednictvo, které v tuto chvíli ještě není známé, aby nastartovalo systematickou práci dovnitř strany. Apeluje také na jednotlivé kraje, aby si udělalo analýzu toho, s čím chtějí jít a uspět v nadcházejících krajských volbách. Nový předseda nabádá k lepší komunikaci členů na sociálních sítích.

15:25 - Vystoupila europoslankyně Michaela Šojdrová, která zmínila pochvalu České republiky na půdě EU, jež se týkala příkladného zamezení prasečího moru u nás. Dále nabádala, ať se strana věnuje zeleným tématum, která jsou opravdu potřebná. Na závěr představila soutěž - Mladý farmář. Evropská unie hleda talentované mladé farmáře.

15:11 - Sjezd schválil optickou většinou všechna usnesení od odstupujího předsednictva. Ta doplníme později.

14:46 - Jan Horníček poděkoval deseti statečným, kteří mu dali hlas ve volbě předsedy, on sám se prý nevolil. Těmito slovy pobavil všechny delegáty v sále.

14:44 - Jan Bartošek v rychlém projevu řekl, že lidovci půjdou mezi lidi do všech koutů České republiky. A pokud delegáti chtějí, aby byl v předsednictvu i nadále, ať mu dají svůj hlas. Do své práce se vrhne s chutí a úsměvem na rtech.

14:40 - Jiří Mihola: "KDU-ČSL potřebuje nejvíce vedení, které bude mít jasné vize. Jsem přesvědčen, že oblasti, ve kterých má KDU-ČSL šanci uspět, je například zdravotnictví a školství. Měli bychom otevřít stranu osobnostem, jako to dělal Josef Lux. Když slibujeme a plánujeme, potřebujeme se dopočítat. Chtějme vyhrát, ale zůstaňme nohama na zemi. Již v minulosti jsme dokázali pokořit hranici 9 procent. Politika je umění možného."

14:36 - Ondřej Benešík: "KDU-ČSL není strana, která se zabývá jedním nebo dvěma tématy. Myslím, že úkol KDU-ČSL není kompetence získat, ty už máme, ale abychom je dokázali prezentovat, prodat a musíme ukázat voličům, že volba pro KDU-ČSL je volba pro budoucnost."

14:33 - Petr Hladík: "Jak v Brně, tak v KDU-ČSL jsem si zval za své životní prostředí a po tom, co jsem slyšel projevy kandidátů na předsedu, jsem našen. Politika ochrany životního prostředí není politikou nějakých nových liberálních hnutí, je to politika, která je ve středu nynější společnosti."

14:29  Bohuslav Niemiec: "Chci ukázat,že konzervativní hodnoty jsou správným základem pro řešení. Jsou to hodnoty, o kterých se nemusí hlasovat."

14:25 - Tomáš Zdechovský: "Mnozí jste byli zklamáni, že jsem nekandidoval na předsedu. Do předsednictva kandiduju proto, že se hlásím o práci, že chci s KDU-ČSL něco udělat. Kdo mě znáte, tak víte, že za dva roky, až budu skládat účty, tak všechny priority, které jsem si vytyčil, budou splněny."

14:09 - S kandidaturou na řadového místopředsedu souhlasí: Jan Bartošek, Ondřej Benešík, Petr Hladík, Jan Horníček, Jiří Mihola, Bohuslav Niemiec a Tomáš Zdechovský.

14:07 - 1. místopředsedkyní se stala s 268 hlasy Šárka Jelínková. Poděkovala za podporu a řekla, že je potřeba se pustit do práce.

13:25 - Šárka Jelínková, která jediná přijala nominaci na post 1. místopředsedkyně strany, teď sklízí potlesk za svůj kandidátský projev. V něm řekla, že je ze sendvičové generace. "Vláda rodičům a pečovatelům hází klacky pod nohy, což chci ze své pozice změnit. KDU-ČSL je tu pro rodiče, jednu z nejpočetnějších skupin, která nemá zastání a nikdo za ni nebojuje. Být rodič je v naší společnosti samozřejmostí, ale vůbec to tak není,"  řekla Jelínková s tím, že chce, aby KDU-ČSL byla nejlépe připravenou stranou, do které se koncentrují odborníci.

13:21 - Jan Bartošek oznámil, že respektuje přání nového předsedy, který podpořil na 1. místopředkyni Šárku Jelínkovou, a tím pádem nominaci nepřijímá. Europoslanec Tomáš Zdechovský podpořil také Šárku Jelínkovou na 1. místopředsedkyni a nominaci na tento post také nepříjimá.

13:18 - Pokračuje sjezd. Navrženými kandidáty na 1. místopředsedu jsou: Šárka Jelínková, Tomáš Zdechovský, Jan Bartošek. Čerstvě zvolený předseda Marian Jurečka podpořil na post své pravé ruky Šárku Jelínkovou.

12:25 - Na své první tiskové konferenci v roli předsedy KDU-ČSL řekl Marian Jurečka, že bych chtěl ve sněmovních volbách získat přes 500 tisíc hlasů a navázat tak na slavnou éru lidovců za dob bývalého předsedy Josefa Luxe.

12:18 - Nyní následuje pauza na oběd a zároveň je možnost se přihlásit na 1. místopředsedu.

12:12 - "Pojďte společně s námi budouvat lepší společnost pro naše děti," apeluje ve své řeči po zvolení předsedou Jurečka. Poděkoval i Janovi Bartoškovi a Tomáši Zdechovskému. Ocenil i projev Jana Horníčka, který se zdůrazňoval potřebu starat se o přírodu, tak aby jsme ji mohli přenechat budoucím generacím.

12:11 - Novým předsedou lidovců se stal v prvním kole s 205 hlasy Marian Jurečka. Druhý Jan Bartošek obdržel od delegátů 142 hlasů. Třetí kandidát Jan Horníček získal 10 hlasů.

12:04 - Bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že je KDU-ČSL na začátku dobré cesty. Věří, že se udělá dobrý výsledek ve všech nadcházejích volbách. Lidovci by tak mohli prosazovat své priority a dělat tuto zemi lepší. Apeloval, že pokud chceme změnit svět, musíme začít u sebe. Za svá slova sklidil aplaus.

11:58 - Svou krátkou řeč věnoval delegátům i starosta Jednoty Orel, který také poděkoval odcházejícímu předsedovi.

11:55 - Předseda Mladých lidovců Václav Pláteník vystoupil o pauze na sjezdu a předal Markovi Výbornému triko, které je podepsané členy Mladých lidovců. K tomu ještě dodal, že se obě mládežnické organizace - Mladí lidovci i Křesťanští demokraté - spojí do jedné.

11:10 - Následuje pauza, ve které delegáti volí z tří kandidátů.

11:09 - "Důraz na ekologii je vysoce křesťanské a konzervativní téma. Co je důležitějšíh pro rodinu, než se skutečně vrátit na hospodaření na poli a v lese. Ekologie je program pro mladé, protože o jejich budoucnost především jde. KDU-ČSL volí ti senioři, kteří myslí na své vnuky a nenechají se koupit příspěvkem 200 korun k důchodu."

11:05 - "Ekologie začíná u každého z nás. Měli bychom mít mnohem vyšší ambici v souvislosti se zlepšením životního prostředí. Udělejme uprostřed Evropy zelenou oázu," řekl Horníček.

11:03 - "Musíme mít odvahu říct, že se musíme uskromnit. Nebuďme montovnou, musíme být mozkem Evropy."

11:00 - Se svým projevem vystopil i třetí kandidát na předsedu Jan Horníček. Ve svém projevu uvedl, že je potřeba smíchat barvy KDU-ČSL, tedy žlutou a modrou, dohromady. Výsledkem by mělo být zezelenání. Klade velký důraz na ekologická témata.

10:59 - "Nabídněme lidem dobrá a chytrá řešení, která usnadní život, nabídněme lepší budoucnost. Osud KDU-ČSL mi není lhostejný, jsem srdcař, a proto tu stojím a jsem ochoten nabídnout svoji pomoc," řekl na závěr Jurečka.

10:57 - Co se týče povolební spolupráce nechce Marian Jurečka, aby zbyl Černý Petr na KDU-ČSL. "Jsem poučeným realistou, chci, abychom o této otázce jednali zodpovědně a poučeně.

10:56 - Jurečka navrhuje, ať vznikne jednotná lítačka pro celou ČR (jako to zavádí Kurz v Rakousku).

10:54 - "Oceňme maminky, které se staraly o naše děti. Chci, aby jim byl zvýšen důchod o každé vychované dítě. Snižme daně pracujícím. Fotovoltaika nepatří na pole, ale na střechy. Plasty nepatří do země a nepatří ani do vody," vyjmenoval několik priorit s tím, že velký důraz klade také na dopravu a cestování.

10:51 - "Musíme být strana populární, ale ne populistická. Stana, která chytí za srdce. Naše země potřebuje jasný hlas. Hlas, který chytne za srdce. Zbývají nám necele dva roky do příštích voleb, ale nesmíme rezignovat v prosazování našich priorit.!

10:50 - Podle Jurečky nás tiží ztráta sebedůvěry. "Mohu vám slíbit, že pokud budu předseda, tak poraženeckou náladu od nás vyženu pryč.

10:48 - Nabádá, aby místo spekulací s kým jít do koalice, má být strana silná. "Musíme vystoupit z davu."

10:47 - Jurečka chce, abychom byli důstojnými členy mezinárodních organizací. "Nenechme si vnutit, že jsme malá strana, která nemá budoucnost. Umíme vyhrávat. Myslím,že pokud budeme mít odvahu, tak můžeme stát opět na bedně. Ale jsem realist a a vím že musíme stát nohama pevně na zemi."

10:45 - "Stojím tady dnes proto, že chci pracovat a nechci utíkat před odpovědností. Nejsou mi jedno dvě věci, kam bude směřovat KDU-ČSL a kam se bude vyvíjet budoucnost naší země," řekl na úvod Jurečka.

10:43 - K mikrofonu přichází druhý kandidát Marian Jurečka, který přednese svůj projev.

10:42 - Všem Vám slibuju, že nebudu mít panské manýry a každý z Vás budete mít otevřené dveře a slibuji Vám, že se budu více usmívat.

10:40 - Podle Bartoška bychom si měli zakázat podporu a spolupráci se stranou, která chce destrukci demokracie. Pod jeho vedením také lidovci nepůjdou do vlády s někým, kdo je trestně stíhán a nemá čisté lustrační osvědčení. Vždycky budeme zachovávat čestnost.

10:37 - "Mám za sebou spoustu zabíjaček a ze všech jsem vždycky vyšel jako vítěz, protože vím, kam říznout," řekl Bartošek.

10:35 - "Nesmíme být naivní a nezodpovědní. Naším úkolem je vytvořit lidem podmínky pro důstojný život, starat se o vzdělání, bezpečnost, dostupné bydlení a zastavit vysychání přírody."

10:33 - Bartošek nechce rodiny ani stát v bankrotu. Chce iniciovat jednání o revizi veřejných financí.

10:31 - Bartošek: "Rodina je pro nás to nejcennější, děti totiž potřebují tátu a mámu a pro ně budeme rozvíjet vzdělání , sociální a zdravotní zajištění a ochranu přírody.

10:29 - Poté poděkoval předsednictvu za dosavadní práci a nasazení. Chce na tuto práci navázat. Chce stranu vést, tvořit a budovat, je otevřený konstruktivní kritice a věcným námitkám.

10:27 - První proslov kandidáta na předsedu Jana Bartoška: "Věřím v tuto zemi, v demokracii a věřím v to, že pravda je silnější než lež. Věřím v právní stát a věřím v boží mlýny, proto věřím KDU-ČSL a jsem jejím hrdým členem.

10:23 - Europoslanec Tomáš Zdechovský odmítl nečekaně kandidaturu.

10:21 - Poslanec Jiří Mihola kandidaturu na předsedu KDU-ČSL odmítá. Řekl, že je případně k dispozici jako místopředseda.

10:19 - Štěpán Matek se rozhodl, že kandidaturu nepřijme. Chce se soustředit na krajské volby. Přál by si, aby se všichni kandidáti spojili v jednoho superpředsedu. Nabáda ke spolupráci mezi kandidáty a věří,že lidovci mají obrovský potenciál. Vysloužil si za tato slova potlesk.

10:18 - Nyní dochází k potvrzení kandidatur od samotných navržených.

10:15 - Dalšími navrženými kandidáty na předsedu strany jsou Jan Horníček a současný poslanec Jiří Mihola.

10:13 - V sále kongresové sálu je 380 delegátů, kteří rozhodnou o novém lídrovi strany.

10:11 - Podruhé odměnili delegáti bouřlivým potleskem Petra Pitharta.

10:07 - Pithart: Kdybych nezvolil předsedu strany, volil bych toho, kdo dokáže riskovat, kdo má sociální empatii a odolá populistickým vábením. Kdo potlačí chutě a nechutě a přitom dokáže stručně a pochopitelně promluvit a jednat o tom!

10:05 - Petr Pithart nabádá ke spolupráci politických stran. Paralelu vidí s politickou situací na Slovensku v 90. letech, kdy se strany spojily a porazily Mečiara.

10:03 - Mikrofonu se nyní ujal vážený bývalý předseda Senátu Petr Pithart. Podle něj je důležité nastolit rovnost hlasů ve vlobách a porazit ve volbách politickou divizi dravé firmy!

10:01 - První místopřededkyně Šárka Jelínková poděkovala končícímu předsedovi a předala mu cyklistický dres - Táta je víc než předseda a rodina je víc než politika.

10:00 - Poslední slova z projevu Marka Výborného, za kterého ocenili všichni v sále dlouhým aplausem. "A Pokud byste si měli z mého projevu zapamatovat jednu věc, zapamatujte si toto: Když budeme na straně rodičů, budeme silná, úspěšná a nenahraditelná strana. Když budeme na straně rodičů, zvítězíme."

9:59 - "KDU-ČSL má za sebou 100 let. To znamená, že dnes jsme znovu v roce jedna. A je jen na nás, jakou cestou se budeme ubírat. Voliči chtějí tradiční stranu vycházející z židovsko-křesťanských hodnot a z křesťanské sociální nauky. Stranu, která zároveň rozumí jejich moderním problémům, obavám, touhám, přáním a radostem. Chtějí stranu, která stejně jako oni – myslí na budoucnost, protože chce dětem dopřát to nejlepší."

9:58 - "Máme tři relevantní kandidáty na post předsedy, je pozitivní vizitka naší strany. Děkuji vám, Honzo, Mariane a Tomáši, za toto rozhodnutí a připravenost vzít na sebe tento nelehký úkol. Všichni vás dobře známe a budeme se moci s plnou odpovědností rozhodnout, komu z vás svěříme vedení KDU-ČSL. Ať to bude kdokoli, vím, že přinese novou energii a nové nápady-"

9:56 - "A buďme odvážní! Nikdo nevíme, co nás čeká zítra, ani co bude letos na podzim po volbách. Nevíme, zda se podaří upravit volební zákon, který by podpořil spolupráci politických stran a nepatřil v tomto smyslu k těm nejstriktnějším v Evropě. Zákon, který by vrátil elementární míru spravedlnosti do přepočtu hlasů na mandáty," doplnil.

9:55 - "A buďme realisté. Chceme-li věci měnit k lepšímu, musíme vítězit! Musíme být připraveni převzít vládní odpovědnost. A to v takovém formátu, který bude znamenat změnu pro Českou republiku. Jsme v dobrém slova smyslu tradiční politickou stranou," apeluje Výborný.

9:54 - Výborný také řekl, že lidé mají po krk koblik, za což se mu dostalo bouřlivého potlesku. Podle něj chtějí lidé vidět světlo na konci tunelu.

9:53 - "Kde se rozpočet místo investic stává přerozdělováním, a kde byrokracie a administrativní šikana opakovaně dohání každého z nás. Mohl bych uvést vlastní zkušenost, když jsem tři žádosti o sirotčí důchod musel já resp. úřednice OSSZ vyplňovat třikrát s téměř totožnými daty znova. Takový je aktuální výsledek digitalizace a zjednodušování státní správy. Pojďme s tím něco udělat!"

9:51 - "Jsme tady pro rodiče. Pro každodenní hrdiny, kteří v téhle zemi rozhodně nemají na růžích ustláno. Mít vlastní bydlení je u nás luxus a exekuci má téměř desetina obyvatel. Jsme zemí, kde voda, půda, les a čistý vzduch mají menší hodnotu než těžba štěrkopísku nebo nové a větší sklady. Jsme země, kde se v sociálním systému neorientuje ani samotná ministryně," zdůraznil Výborný.

9:50 - "Proč volit KDU?", pokládá Výborný řečnickou otázku. "KDU-ČSL je tady pro rodiče. KDU-ČSL je tady pro všechny, kteří vychovávají děti. Pro všechny, kteří každý den poctivě vstanou a starají se, pracují, učí, vychovávají, pečují, bojí se, chrání, mají radost, stojí fronty, zvládají nemožné," odpovídá si předseda.

9:46 - „Táta je víc než předseda“.  Tato věta, která mezitím v české politice i v médiích zdomácněla, neznamená jen, že děti mají přednost před prací. Je to metafora o tom, že když si budeme my všichni v politice častěji nasazovat „rodičovské“ brýle a zapojovat zdravý rozum, budeme skutečně schopni pomoct lidem. To je ta pravá konzervativní politika, kde hlavní roli hraje úcta k lidem, k jejich práci, majetku, péče o tradice, přírodu a starost o naši společnou budoucnost," zdůraznil Výborný ve svém projevu.

9:42 - Moderní křesťanskodemokratická politika v našem podání by se měla opírat o tři základní politické principy: Rodina je nade vše, rodiče jsou hrdinové, děti jsou budoucnost

9:40 - Výborný poděkoval také svému týmu a nejbližším spolupracovníkům. Zmínil, že za velký úspěch považuje "zřízení" volebního manažera, protože nechtěl podcenit přípravu na nadcházející krajské a senátní volby.

9:38 - "A děkuji také našim třem dětem, Amálce, Míše a Vendelínovi. Nemáte to se mnou lehké. Poslední týdny, kdy jsem se přes tu složitou situaci a odpovědnost jejich táty, snažil co nejvíce  plnit i povinnosti předsedy, to se mnou prožívaly v dobrém i zlém."

9:37 - "Za to, že jsem lidoveckou štafetu s plným nasazením mohl několik měsíců nést, musím poděkovat na prvním místě své rodině. Mé manželce Markétě, bez jejíž podpory bych se vloni nestal předsedou a která mě skutečně s plným nasazením vytvářela tolik potřebné rodinné zázemí a od října mi ho vytváří zcela jiným, originálním a těžko sdělitelným způsobem. Díky, Marky!" pokračuje předseda.

9:35 - "Když jsem na závěr svého kandidátského projevu v Brně burcoval k většímu sebevědomí, k tomu abychom společně budovali silnou a úspěšnou stranu, klidnou sílu, která se nebojí budoucnosti, klidnou sílu, která je předvídatelná a stálá ve svých postojích, myslel jsem to skutečně vážně. Ani dnes na tom nemám co měnit, " řekl na úvod Výborný.

9:33 - Na pódiu se už objevil končící předseda Marek Výborný, který přednese svůj závěrečný proslov.

9:31 - V současnosti jsou přihlášeni do volby předsedy čtyři kandidáti - Jan Bartošek, Marian Jurečka, Štěpán Matek a Tomáš Zdechovský. Nyní běží desetiminutová lhůta na případné další přihlášky na předsedu.

9:28 - Předsedou mandátové komise byl zvolen Petr Cajzl a v čele návrhové komise bude stát Jaroslav Klaška.

9:26 - Čekáme na zvolení předsedy a místopředsedy volební komise. Předsedou volební komise se stal Jiří Navrátil a místopředsedkyní Miroslava Mencová.

9:23 - Na řadu přichází představení hostů - ředitel Konrad-Adenauer-Stiftung Matthias Barner, Starosta Jednoty Orel a poslanec za KDU-ČSL Stanislav Juránek, bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda, předseda Mladých lidovců Václav Pláteník a předseda Mladých křesťanských demokratů Benjamin Činčila.

9:22 - Bouřlivých ovacích ve stoje přivítali delegáti na sjezdu Petra Pitharta.

9:18 - Sjezd KDU-ČSL 2020 schválil program sjezdu. Moderátory sjezdu jsou Jan Decker a Marie Jílková.

9:17 - Právě odstoupil předseda a další členové předsednictva. Marek Výborný poděkoval za odvedenou práci. Delegáti jeho poděkování ocenili potleskem.

9:14 - Sjezd KDU-ČSL 2020 schválil pracovní předednictvo sjezdu.

9:12 - Hlavní skrutátorem je Jakub Hruška.

9:09 - Všichni přítomní v sále ucitili minutou ticha památku všechy zemřelých, bývalé manželky předsedy Markéty Výborné a také předsedy Senátu Jaroslava Kuberu.

9:08 - Předseda Marek Výborný právě pozdravil všechny v sále a zahájil mimořádny sjezd.

9:04 - Po slavnostním nástupu členů pracovního předsednictva zazní hymna České republiky, po ní následuje hymna Evropské Unie - Óda na radost.