KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Výzva starostkám, starostům, místostarostům a zastupitelům obcí a měst

Výzva starostkám, starostům, místostarostům a zastupitelům obcí a měst

Přidáno 14. 3. 2020
otevřený dopis

Vážené starostky, vážení starostové, zastupitelé měst a obcí, sestry a bratři.

Vzhledem k aktuálnímu vývoji a z důvodů opatření vlády, která jsou v platnosti po celé zemi, je důležité si navzájem pomáhat. Předávat si mezi sebou zkušenosti, jak to řešíte v rámci jednotlivých měst a obcí. S čím se setkáváte nebo jaké problémy se objevují. První s čím jsem se setkal já, je GDPR a nemožnost se dostat k údajům, zda je někdo z občanů obce či města v karanténě a nabídnout mu tak účinnou pomoc. Po konzultaci s některými z Vás doporučuji tento postup.

Oficiálně se nemůžete dozvědět jméno a adresu člověka v karanténě. Proto navrhuji, abyste se obrátili na příslušnou krajskou hygienickou stanici ve vašem regionu a nabídli jim kontakt na odpovědného pracovníka vašeho úřadu, případně sociálních služeb, kam se může dotyčný obrátit například kvůli nákupům potravin, léků a jejich případnou donášku, kontakt na rozvoz jídla, pečovatelské služby atd. Důležité je také  tyto informace zveřejňovat na webových stránkách města popřípadě na sociálních sítích.

Zároveň se může stát, že tito vaši spoluobčané mají domácí mazlíčky, o které se nejsou schopni postarat a určitě by bylo dobré jim i tento problém pomoct řešit. Zde zasílám odkaz k inspiraci  https://www.dacice.cz/mestsky-urad/koronavirus/pomoc-lidem-v-karantene-2980cs.html.

Budu velmi rád za podněty, které Vás trápí, nebo otázky na které marně hledáte odpověď. Rádi Vám v rámci našich možností pomůžeme. Zároveň prosím o maximální vstřícnost vůči zaměstnancům úřadů a organizací, které pod tyto úřady spadají - pokud to je jen trochu možné, umožněte svým lidem pracovat formou home office. Děkuji.

V příštím týdnu budeme s předsedou Marianem Jurečkou a dalšími představiteli stran účastni jednání s premiérem. Máte-li na něj nějaké otázky, napište nám a my je následně budeme tlumočit.

Pojďme si pomáhat a držme pospolu.

Zdař Bůh J.Bartošek
bartosekj@psp.cz