KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Sobota 14. 3. 2020 ve 13.30 hod.: Aktuální situace na ČESKO–SLOVENSKÉ hranici

Sobota 14. 3. 2020 ve 13.30 hod.: Aktuální situace na ČESKO–SLOVENSKÉ hranici

Přidáno 14. 3. 2020
Slovenská policie do své země (13. – 14. 3. 2020) pouští pouze své občany a cizince s trvalým nebo přechodným pobytem. Jedinou výjimku má zásobování. Řidič musí prokázat, že se o odběr nebo dodání zboží skutečně jedná, a to např. dodacím listem.

Situace k 14. 3. 2020 dopoledne

• Policie ČR zatím na hranicích není.

• Slovenští policisté, se kterými jsem namístě mluvil, mají informace o opatřeních svých protějšků z ČR jen z médií. O koordinaci mezi našimi státy nic neví.

• Cizince ze třetích zemí na Slovensko nepustí. Ti si prostě si musí najít cestu domů jinudy. Zatím to jde např. přes Polsko. Jak dlouho?

• Hranice je někde přímo v zástavbě. Místní část Moravského Lieskového Šance je se Stráním v podstatě spojena. To přináší velké problémy způsobené omezením pohybu. Lidé chodí například běžně přes hranici nakupovat potraviny, využívají služby přes hranici, nebo se starají o starší rodinné příslušníky, kteří žijí v sousední zemi ale přitom jen pár stovek metrů od sebe. Slovenští pohraničníci to zatím tolerují a snaží se uplatňovat lidský přístup. To ale nemusí trvat pořád. Dnes jsem o situaci informoval ministra vnitra. Požádal jsem ho, aby komunikaci a koordinaci se slovenskými kolegy nepodceňoval.

Ve středu na zasedání evropského výboru jsme přitom usnesením vyzvali naši vládu, aby koordinovala opatření proti šíření koronaviru na úrovni EU. Pravomoci v této oblasti zůstaly na úrovni členských států. Koordinační role unijních institucí záleží z rozhodující části na ochotě jednotlivých zemí. Ta je do této chvíle téměř nulová,“ konstatoval místopředseda KDU-ČSL a předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík.