KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Rodičovský příspěvek se po 1. 1. 2020 zvýší, někteří o to ale budou muset požádat

Přidáno 7. 11. 2019

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020. Přinášíme vám praktický návod, jak získat vyšší rodičovský příspěvek. Celková výše rodičovského příspěvku, kterou rodiny můžou vyčerpat do čtyř let věku dítěte, stoupne od 1. ledna 2020 ze současných 220 na 300 tisíc korun. Pro rodiče vícerčat se zvýší z 330 na 450 tisíc korun.

Kdo má nárok na vyšší rodičovský příspěvek?

1. Všichni, kterým se dítě narodí po 1. lednu 2020.
  2. Na zvýšení příspěvku budou mít nárok i rodiče, kteří ho začali čerpat už dříve a budou v tom pokračovat i na začátku roku 2020.

Rodiny, jejichž dítě bude 1. ledna 2020 mladší čtyř let, ale rodičovský příspěvek už vyčerpaly na zvýšenou rodičovskou nedosáhnou, přestože KDU-ČSL navrhovala, aby na zvýšení příspěvku měly nárok také. Více ZDE

***
Rodiče, kteří začali příspěvek čerpat před 1. 1. 2020 budou muset o případnou změnu měsíční částky požádat na úřadě, k automatickému navýšení částek ve stávajícím režimu nedojde.

***
Pro rodiny, které začaly čerpat do konce roku 2019, dál platí navíc základní omezující pravidla.
  1. A to - příspěvek lze čerpat maximálně do čtyř let věku dítěte.
  2. Měsíční výše rodičovské je závislá na předchozím příjmu rodičů.
  3. Maximální výše měsíční rodičovské může dosáhnout 70 procent výdělku, z něhož se počítala peněžitá pomoc v mateřství (mateřská). Maximálně tak můžete během rodičovské dovolené měsíčně čerpat tolik, kolik jste dostávali na mateřské.

Maximální výše rodičovského příspěvku může být 40 080 korun měsíčně, respektive 60 120 korun, pokud se vám narodí vícerčata. Naopak minimálně můžete pobírat 50 korun měsíčně.

POZOR:
Celkovou částku rodičovského příspěvku i s navýšením je potřeba vybrat do 4 let věku dítěte,
jinak o zbytek peněz přijdete.

Na rodičovský příspěvek má nárok vždy jen jeden z rodičů, ale rodiče se mohou v rámci rodičovské střídat. Při narození dalšího dítěte nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká, i když není dočerpaný.

Co dělat, pokud dítěti budou čtyři roky nedlouho po prvním lednu...
Pak nemáte moc času na to, abyste svých osmdesát tisíc stačili vyčerpat. Bude tedy potřeba mít v lednu co nejnižší „zůstatek“. A musíte čerpání rodičovského příspěvku maximálně urychlit. Měsíčně však nemůžete vybrat víc, než byla vaše mateřská.

Další novinka souvisí s přivýdělkem
Při pobírání rodičovského příspěvku si můžete libovolně přivydělávat. A to i u zaměstnavatele, u kterého jste pracovali před nástupem na rodičovskou. Můžete si vydělat jakoukoliv částku.

Pokud je vaše dítě starší dvou let, můžete ho dát do školky na neomezenou dobu. Jestliže ještě není dvouleté, může navštěvovat školku 46 hodin měsíčně. Od ledna by se to mohlo zdvojnásobit na 92 hodin.