KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Bartošek: Vláda bojuje se závislostmi tím, že zvýší daně, ale na prevenci z toho nedá ani procento

Přidáno 12. 9. 2019
Bleskově.cz

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek je výrazným kritikem takzvaného daňového balíčku, který vzešel z pera poslanců vládních stran. Místopředsedovi lidovců se nelíbí například zdanění lihovin a hazardu bez předchozí důkladné analýzy, která by jasně uvedla, jaké dopady tato zdanění přinesou České republice. Bartošek se obává vzniku černých palíren a vzniku nelegálního hazardu. Podle něj je argumentace vlády, že se zvýšením daně z lihovin a hazardu chystá bojovat se závislostí, chybná. „Vláda z této daně nechystá odvádět žádné procento na prevenci a boj se závislostmi. Stejně tak je tomu i v případě zdanění hazardních her,“ řekl.

„Opravdu chtějí mé nebo vaše děti uchránit od závislostí? Proč tedy nepůjde ani koruna z této daně na boj proti závislostem a vše půjde do státního rozpočtu? Zřejmě proto, že vláda hledá další peníze do rozpočtu, kde může. Pracoval jsem s lidmi, kteří bojovali se závislostmi a vím, že tohle jim nepomůže. Proto budu tento týden navrhovat, aby automaty byly zdaněny 40 procenty a hlavně, aby určitá část peněz šla na prevenci proti závislostem. Jen tak můžeme proti ní účinně bojovat. Tady - jen zdanění nepomůže,“ uzavřel Bartošek

Celý článek si můžete přečíst zde