KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: KDU-ČSL NEBUDE DĚLAT POLITIKU SEHNUTÉHO HŘBETU

NH: Slovo předsedy: KDU-ČSL NEBUDE DĚLAT POLITIKU SEHNUTÉHO HŘBETU

Přidáno 12. 3. 2020

Milé sestry, vážení bratři,
vážení členové a příznivci KDU-ČSL,

poprvé se k vám obracím jako předseda strany. Dovolte mi začít dvěma malými příběhy, které v sobě ovšem mají sílu a pravdivost. Když byl Winston Churchill předsedou vlády, jeho poradce mu v nějaké situaci řekl, aby si dal ucho na zem a poslouchal, co si anglický lid žádá. Churchill mu na to odpověděl, že žádný Brit by nebyl rád, kdyby v takové poloze viděl svého ministerského předsedu. Druhý příběh je vlastně jen otázka. Když nedávno papež František přijal v Římě bývalého polského premiéra a nynějšího předsedu Evropské lidové strany Donalda Tuska, zeptal se ho velmi stručně: A budou lidovci POPULÁRNÍ, nebo POPULISTIČTÍ?
Naše vidění světa je to nejlepší
V sobotu 25. ledna 2020 jsem na mimořádném sjezdu KDU-ČSL k delegátům mluvil především o odvaze a o politice, kterou musíme více přiblížit lidem. My všichni společně musíme odmítnout politiku sehnutého hřbetu a ucha na zemi, kterou provádějí populisté všeho druhu.
Naopak musíme stát pevně na nohách a nabízet náš program, naše vidění světa, naše hodnoty, které jsou nejlepšími a nejsprávnějšími hodnotami světa. Jedině tak si získáme důvěru a sympatie lidí. Ale abychom získali i jejich hlas, musíme jim naši politiku přiblížit. Ovšem nikoli populisticky, ale populárně.
Musíme nabízet konkrétní řešení na ty nejpalčivější problémy, které tíží naši současnost. Řešit nedostupné bydlení pro průměrně vydělávajícího člověka. Řešit sucho, které proměňuje naše zahrady ve vyprahlou a neúrodnou zem. Odstraňovat exekuční eldorádo, kvůli kterému se dostaly statisíce lidí do dluhové pasti, často pouze kvůli banálním částkám. Správně investovat do školství a zdravotnictví.
Kdo jiný než my nesmí dopustit, aby v menších obcích a městech nešlo najít zubaře nebo doktora. Kdo jiný zabrání tomu, aby kvalitní zdravotní péče byla jen pro ty, kdo na to mají. A takto bych mohl pokračovat. Zkrátka nabídněme lidem lepší budoucnost. Nabídněme lidem v naší zemi řešení, která jim usnadní život.

Bude to tvrdý boj o každý hlas
Po mém zvolení nastala u jistých lidí panika. Já to docela dobře chápu, protože jsem vyhlásil logický a samozřejmý, v poslední době ale poněkud opomíjený cíl: získat výrazně větší počet voličů na naši stranu – pro KDU-ČSL. A proto někteří začali bít na poplach a osočovat mě ze všeho možného i nemožného. Těmto lidem by výborně vyhovovala slabá, ušlápnutá a v podstatě nesamostatná KDU-ČSL. Nebuďme naivní. Na politické scéně se každodenně odehrává tvrdý boj o každý hlas a všichni jsou soupeři všech. Ve volbách do Poslanecké sněmovny to nikdy nebude jinak.
Jiná je situace v krajských, senátních či komunálních volbách. Tam intenzivně jednáme podle našich priorit. V době uzávěrky Nového HLASu se podařilo dohodnout společný postup s hnutím STAN a s SNK-ED ve Středočeském kraji. Nenechme se znejistit komentátory, kteří do svých výstupů promítají představy, jak by oni dělali naši politiku. My neděláme politiku, abychom se zalíbili komentátorům, ale politiku pro lidi, kteří velmi rychle vycítí, zda s nimi jednáme férově, anebo s nimi hrajeme jenom předvolební divadlo. Naší prací je starat se o to, co potřebují voliči. Kdyby tyto komentáře platily, Pavel Bělobrádek by nikdy nebyl úspěšný předseda strany, která se vrátila do Poslanecké sněmovny. Jiří Čunek by nikdy nemohl být hejtmanem a senátorem, kterého lidé zvolili v prvním kole.
Druhou „zaručenou“ zprávou, tedy fake news, bylo to, že se KDU-ČSL pod mým vedením stává skoro vládní stranou. Nevěřte falešným našeptávačům. Stále platí, co jsem řekl už v roce 2017. Nebudeme nikdy ve vládě s extrémisty všeho druhu. Nebudeme ve vládě s někým, kdo je trestně stíhaný, kdo má střet zájmů ohrožující chod vlády a kdo ztratil svým chováním morální integritu. To jsou naše podmínky, které platily, platí a budou platit. Pro všechny, bez ohledu na jejich stranickou legitimaci.

Osud KDU-ČSL mi není lhostejný. Vždycky jsem byl a budu srdcař. I když jsem v posledních měsících byl spokojený se svým rodinným a pracovním životem, znovu jsem se přihlásil do služby pro naši stranu. K tomu samému zvu i vás!

Zdař Bůh a hlavu vzhůru, moji milí lidovci!

Marian Jurečka
předseda KDU-ČSL